Edellinen sivu

Mundilfari frá Freistingar

Perustiedot

Nimen suom. kuun ja auringon isä
Virallinen nimi Mundilfari frá Freistingar Omistaja Krafla (VRL-06928) | Mildstaðir 1
Rotu | Sukupuoli | Säkä Islanninhevonen | Ori | 141 cm Kasvattaja Annika N. (VRL-10352) | Freistingar
Väri | Merkit Mustankirjava (Ee/aa/nT) | Llsi
Syntymäaika | Ikä 18.09.2011 | M Layouts / raitatossu.net/mayflower (3-v. - 17.03.2013) Koulutustaso 5-käyntinen
VH-rekisterinumero VH12-030-0096 Painotus Askellajiratsastus

Historia

Selatessani myyntihevossivustoja silmiini osui ilmoitus haastavasta islanninhevosorista. Järkytykseni oli suuri, kun huomasin hevosen isän olevan meidän Mildur, joka on yksi nöyrimmistä ja lempeimmistä islanninhevosista maailmassa. Soitto myyjälle ja samantien lähdin hevoskopin kanssa liikenteeseen Mundilfaria hakemaan. Voisi kai sanoa, että ilman koeratsastusta ostin sian säkissä. Orin kilpailutulokset kuitenkin vakuuttivat, että hevonen kykenee jollain tapaa olemaan yhteistyökykyinen ratsuna. Tutkiessani orin historiaa kävi ilmi, että hevonen oli vaihtanut omistajaa useamman kerran elämänsä aikana. Silloin päätin, että tämä tulee olemaan Mundilfarin viimeinen koti. Aika näyttää saako Mundilfari pitää miehisyytensä vai olisiko sen elämä sittenkin helpompaa ruunapoikana.

Saavutukset

ARJ-Cup 9/2017 | 5-käynti F.1 | 1. sija *
ARJ - laatuarvostelu | 00.00.0000
00 + 00 (0 + 0) + 00 + 00 + 00 = 00 p. / ARJ-?
YLA - yleislaatuarvostelu | 00.00.0000
00 (00 + 00) + 00 (00 + 00) + 00 + 00 + 00 = 00 p. / YLA0
RHLA - laatuarvostelu | 24.10.2017
7 + 7 + 7 + 10 + 9½ + 4 + 9½ + 5½ + 10
= 77,222 % / Superior Grade (SG)

VIR MVA Ch/Ch -arvonimi myönnetty 00.00.0000
VSN ? -arvonimi myönnetty 00.00.0000
KTK - kantakirjaus | 00.00.0000
00 - 00 - 00 - 00 = 00 p. = KTK-?

Luonne

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nam consectetur enim leo, nec sodales velit venenatis id. Morbi condimentum tincidunt fringilla. Cras euismod nulla vitae euismod imperdiet. Nullam non mauris id est viverra tincidunt nec et sem. Curabitur ac volutpat nulla. Donec maximus quis lacus ac luctus. Vivamus finibus leo dui, quis placerat quam sollicitudin quis. Sed malesuada tortor sit amet metus pharetra, at interdum sapien finibus. Nulla at nibh et nisl porttitor mollis.

Mauris ante dui, convallis sit amet est sit amet, eleifend euismod purus. Orci varius natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Etiam ut consequat tellus. Aenean vel massa accumsan, viverra eros sed, semper tellus. Aenean id odio nulla. Mauris elementum varius augue, non vehicula arcu mollis faucibus. Nunc lobortis est in neque ornare, eget viverra turpis pretium. Etiam volutpat, orci vitae venenatis pellentesque, ligula leo venenatis nisl, ac sagittis diam quam sit amet lacus. Mauris porttitor venenatis arcu, a consectetur felis consequat sed. In eu magna non nunc ultrices egestas ut vitae lectus. In volutpat porttitor ullamcorper.

Sed a nunc at ex malesuada efficitur. Duis sit amet tempor lectus. Donec nec nunc et lorem condimentum sollicitudin. Sed consectetur id nisi vitae varius. Ut tempus venenatis sem quis pulvinar. Donec ut interdum mi. Donec a mauris eget ante imperdiet vulputate. Curabitur vel eros a justo varius iaculis vulputate non metus. Cras vitae semper libero, eget tristique mi. Sed dignissim neque vulputate luctus tempus. In et lorem efficitur, bibendum lectus pellentesque, ultrices enim.

Sukutiedot

1-polvinen suku
I.Mildur frá Eystri-Hól KTK-III ARJ-I
väri 100 cm 4/5-käyntinen
Nimen suom.
Ii.Úrban frá Eyjólfsstöðum
väri 100 cm 4/5-käyntinen
Nimen suom.
Iii.Sævar frá Eyjólfsstöðum
väri 100 cm 4/5-käyntinen
Nimen suom.
Iie.Elja frá Mosfellsbæ
väri 100 cm 4/5-käyntinen
Nimen suom.
Ie.Mósa frá Eystri-Hól
väri 100 cm 4/5-käyntinen
Nimen suom.
Iei.Ragnar frá Lírastöðum
väri 100 cm 4/5-käyntinen
Nimen suom.
Iee.Katla frá Eystri-Hól
väri 100 cm 4/5-käyntinen
Nimen suom.
E.Kveðja frá Vindur II ARJ-II YLA2
mkrj 139 cm 5-käyntinen
Nimen suom. viimeinen tervehdys
Ei.Kjarni frá Vindur II
mkrj 128 cm 4-käyntinen
Nimen suom. pähkinä
Eii.Kjipur frá Vindur II
rtkrj 140 cm 5-käyntinen
Nimen suom. -
Eie.Ótti frá Vindur II
mkrj 129 cm 4-käyntinen
Nimen suom. pelko
Ee.Senna frá Vindur II
mkrj 137 cm 5-käyntinen
Nimen suom. riita
Eei.Sogskál frá Dalvik
mkrj 139 cm 4-käyntinen
Nimen suom. -
Eee.Vinka frá Vniiter
m 135 cm 5-käyntinen
Nimen suom. tyttöystävä

Näytä/piilota sukuselvitys

I.
Ii. Menestyneellä sukutilalla syntynyt Úrban frá Eyjólfsstöðum on tuuheatukkainen ja kaunisrakenteinen islanninhevosorii, joka valloittaa monet sulavilla askelillajeillaan. Menestyksekkäästi kilpakentillä pärjännyt Úrban on ällistyttänyt useat tuomarit ja monet muutkin tyylikkäällä ja nopealla passillaan. Suvultaan ori on perinyt myös pehmeän töltin, jota se menee ryhdikkäänä ja puhtaasti. Ravi ja laukka ovat pehmeitä ja siitä menosta voi kuka tahansa nauttia. Käynti on reipasta ja energistä, mutta ei töksähtelevää. Luonteeltaan Úrban on orimainen, mutta ratsastaessa ori on kuuliainen. Jalostuspuolella ori on jättänyt jälkeensä noin kolmisenkymmentä jälkeläistä, joista muutama on myyty ulkomaille, mm. Suomeen, Ruotsiin, sekä Saksaan. Ori on periyttänyt jälkeläisilleen nopeaa passia. Oikein mukava luontoinen ja ratsastaessa viljakas herra. Tällä hetkellä Úrban viettää siitosoriin elämää syntytilallaan.
Iii. Kotitilansa parhaimpia kasvatteja ja kilpakentillä muistettu Sævar frá Eyjólfsstöðum asui Islannissa omalla kotitilallaan, jota kukaan ei tullut unohtamaan. Ori menehtyi traagisesti pudottuaan omistajansa kanssa jäihin. Sævar saatiin sieltä ylös, mutta liian myöhään. Oriin jalka luultavasti murtui sen riuhtoessa irti ja se jouduttiin lopettamaan. Kilpakenttien kuninkaaksi kutsuttu Sævar voitti monia passiluokkia. Se sai kerta toisensa jälkeen uusia ennätyksiä ja kunniapalkintoja. Siitosoriin elämää se ei ehtinyt viettää, mutta maailmaan ori ehti jättää kolmetoista jälkeläistä. Komeaa ulkomuotoa ja passia Sævar on periyttänyt monille jälkeläisilleen.
Iie. Elja frá Mosfellsbæ on lasten ratsuna toimiva tölttiponi, joka on erinomainen opettaja perheen pienimmille. Perheen vanhin on kierrellyt tamman kanssa paikallisissa askllajikilpailuissa menestyen lupaavasti. Elja on ratsastaessa sopivan viljakas, mutta hivenen itsepäinen. Hoitaessa tamma on hieman kärttyinen ja olisi mielmmin omissa oloissaan. Tamma on ehtinyt varsoa vasta kerran, mutta toivottavasti se pääsee jatkamaan vielä jossain vaiheessa sukuaan.
Ie. Mósa frá Eystri-Hól on todella kaunisrakenteinen tamma. Mósa on kiertänyt enimmäkseen näyttelyitä ja se on saanut monia ykköspalkintoja. Tamma on luonteeltaan lempeä ja kiltti ja sen kanssa on kaikkien mukava puuhastella. Ratsuna Mósa on reipas, eikä sovi aloittelijoille, koska saattaa välillä olla vähän arvaamaton. Sen takia sitä ei ole vielä monesti nähty kisakentillä, koska omistajat haluavat edetä tamman kanssa hitaasti ja totutella sitä kisapaikkojen hulinaan pikkuhiljaa. Askellajit Mósalla ovat kuitenkin puhtaat ja lennokkaat, joten potentiaalia kisoihin kyllä löytyy! Näyttelyiden ja ratsukoulutuksen ohessa tamma on ehtinyt varsoa kahdesti, ja myös Mildurin sisko on lupaavan oloinen nuori.
Iei. Ei kovinkaan tunnettu, mutta paljon jälkeläisiä jättänyt ori Ragnar frá Lírastöðum on asunut koko elämänsä syntytilallaan siitosoriin hommissa. Ori omaa erinomaisen rakenteen ja Ragnar onkin kantakirjattu ensimmäisellä palkinnolla. Ragnar on luultavasti ratsukoulutettu, mutta kilpakentille sitä ei ole koskaan viety. Kotitilallaan se toimi ainoastaan siitosoriin tehtävissä eli joka kesä se astui lähemmäksi toistakymmentä tammaa, joiden varsat sitten myytiin. Luonteeltaan kiltti ja lempeä.
Iee. Passitykki Katla frá Eystri-Hól oli aktiivisessa kilpakäytössä oleva tamma, joka kierteli ympäri Islannin maata voittaen monia suuria passikilpailuja. Tamma omaa myös puhtaan töltin, mutta suurimmaksi osaksi sillä kilpaillaan vain passiluokissa. Sukkajalkainen Katla on luonteeltaan lempeyden perikuva ja se tahtookin olla kaikkien kaveri, joilla on herkkuja. Se toimi vanhuusvuosinaan vielä terapiakäytössä lapsilla. Katla siirtyi kokonaan siitoskäyttöön täytettyään kahdeksantoista vuotta. Kaikenkaikkiaan se on varsonut maailmaan kahdeksan kaunista varsaa, jotka ovat perineet lempeän luonteen ja vahvan passin.

E.
Ei. Kjarni frá Vindur II on oikea söpöliini. Tämä pikkuori valloitti etenkin pienten lasten sydämet katsellessaan heitä pitkän otsaharjansa takaa. Suuret nappisilmät ja suuren sydämen omistavalla orilla on mahtava töltti, ja nelikäyntinen herra on voittanut peräti viidet kisat Töltti T.1'ssä, sijoittunut kymmenesti. Lisäksi ori on vieraillut nelikäyntiluokissa, voittanut kahdesti, sijoittunut kahdeksan kertaa. Luonteeltaan ori on kiltti, ja se kestää suurtakin hälyä ympärillään, mutta nauttii hiljaisista hetkistä oman ihmisen kanssa. Orilla on lupa astua tammoja vuoteen 2013, ja on tähän mennessä astunut vain kaksi tammaa, joista kumpikin synnytti tammavarsat.
Eii. Kjipur frá Vindur II on mukava, hiukan temperamenttinen oripoika, joka ei siedä meteliä, ei sitten millään. Ori omistaa viisi puhdasta ja selkeää askellajia, jotka saattavat olla hiukan vaikeat nostaa. Ori on kuitenkin ihan mukava perusluonteeltaan, vaikkakin yhden ihmisen hevonen. Omistajansa kanssa ori kävi kisoissa, ja voitti kahdesti, sijoittui viidesti. Kjipurin kisaura kuitenkin katkesi siihen, että orin jalat menivät huonoon kuntoon, ja se siirtyi jalostustöihin kotitilallaan. Tammojen suhteen ori ei ole nirso. Tähän mennessä astunut jo yksitoista tammaa, joista jokainen synnytti terveen varsan.
Eie. Ótti frá Vindur II oli laiskahko pikkutamma, joka asusteli kahden muun issikan kanssa lasten poneina. Kuusihenkisessä perheessä Òtti oli korvaamaton apu maatilan töissä, sekä verraton kaveri opettamaan pienet lapset uittamaan hevosta. Ótti oli varmaakin varmempi, ja vaikka pommi olisi vieressä räjähtänyt, ei Ótti siihen juurikaan olisi reagoinut. Monet lapset opetti maastoilemaan, ja monet se laittoi kokemaan ensimmäistä kertaa töltin ihanuuden. Sijoittui yksissä kisoissa, sillä ei koskaan missään näiden kisojen lisäksi käynyt. Menehtyi kuitenkin yllättäen sairauskohtaukseen kiitettävässä 27 vuoden iässä.
Ee. Senna frá Vindur II on reipas tamma, joka jaksaa vaellella maastossa pitkiäkin aikoja ilman huolen häivää. Tammallä on vahva töltti, ja passi onkin sitten astetta huonompi, ei niin lennokas, kuin pitäisi. Yleisesti ja käsiteltäessä tamma on joten todella symppis tapaus, eikä siihen voi olla ihastumatta. Kävelee kiltisti ihmisen vierellä taluttaessa, ja hoitotilanteet sujuvat täysin mutkattomasti. Senna on kovin lapsirakas, muttei selkään kuitenkaan aloittelijaa voi päästää. Tamma on kilpaillu arvokisoissa voittaen kahdesti ja sijoittuen seitsemän kertaa. Muutamia pikkukisoja tamman omistaja kiersi tämän otuksen kanssa, ja tulihan sieltäkin ihan kiitettävästi menestystä. Sennalla on ollut myös useaan otteeseen yhden yön seuraa, ja onhan sillä jo kunnioitettavat viisi varsaa, kolme tammaa ja kaksi oria.
Eei. Sogskál frá Dalvik on Islannissa todella arvostettu jalostusori. Luonteeltaan se on hiukan orimainen, ja tammoille huudellaan ahkerasti. Vieläkin Islannissa asuva, miltei 25-vuotias ori asuu neljän nuoren orin kanssa erään perheen maatilalla, ja vieläkin satunnaisesti käy tammoja kylässä. Kilpailuissa ori on menestynyt ihan todellaki paljon, sillä voittoja on kymmenen, ja muita sijoituksia kaksikymmentäseitsemän. Kveðjan suvun helmi, suoraan sanoen.
Eee. Vinka frá Vniiter oli mahtavat askellajit omistava 5-käyntitamma, ja vaikka rodultaan issikka, jäivät muut askellajit ravin varjoon. Näyttävä, korkealiikkeinen ravi oli Vinkan tavaramerkki. Kuitenkin, aina piti keventää, sillä askellaji oli myös jokseenkin pomputtava. Kilpailuissa Vinka ei juurikaan pärjännyt, mutta voitto tuli kaksi kertaa ja sijoituksia kymmenkunta. Pikkukisasijoituksia oli toki enemmänkin mutta eipä niitä nyt mainita tarvitse. Jälkeläisiä tamma sai muutaman, kolme tarkalleen ja jokainen peri ainakin sen ravin. Kuitenkin, tamma juoksi melko nuorena auton alle karatessaan, ja menehtyi vammoihinsa. Omistaja menetti melko lahjakkaan tapauksen, joka tapauksessa.

Jälkeläiset

Syntynyt Skp Varsan nimi Koulutustaso Emän nimi Omistaja
1. 07.02.2015 T Patría frá Lumen 4-käyntinen Sísí frá Hiisi Omistaja

Kilpailukalenteri

NJ | Näyttelyt

PvmKutsuLuokkaTuomariSijoitusSaavutus
28.02.2018KutsuKevyet kylmäverioritSorel6/9irtoSERT

ARJ | Askellajiratsastus

Kilpailukalenteriin merkitään ainoastaan sijoitukset. Sijoituksia yhteensä 32, joista voittoja 7 ja CUP-sijoituksia 1.

PvmKutsuLuokan nimiSijoitus
1.25.08.2014KutsuKouluratsastus FS15/52
2.29.11.2014Kutsu5-käynti F13/34
3.03.01.2015KutsuKouluratsastus FS12/19
4.05.01.2015KutsuPassikoe PP11/18
5.04.02.2015Kutsu5-käynti F12/14
6.05.02.2015KutsuPassijuoksu 250 m P13/14
7.06.02.2015Kutsu5-käynti F11/14
8.19.03.2015KutsuSpeedpasi P23/10
9.20.03.2015Kutsu5-käynti F11/15
10.20.03.2015KutsuSpeedpassi P23/10
11.03.05.2016KutsuTöltti T23/12
12.05.05.2016KutsuTöltti T22/12
13.30.09.2017Kutsu5-käynti F11/16 ARJ-Cup
14.11.11.2017KutsuPassikoe PP13/21
15.12.11.2017Kutsu5-käynti F14/23
16.13.11.2017Kutsu5-käynti F12/23
17.14.11.2017Kutsu5-käynti F12/23
18.25.11.2017KutsuHelppo töltti1/31
19.25.12.2017KutsuTöltti T12/23
20.25.12.2017Kutsu5-käynti F11/28
21.04.01.2018Kutsu5-käynti F11/32
22.21.01.2018KutsuTöltti T13/21
23.02.02.2018KutsuTöltti T13/18
24.05.02.2018Kutsu5-käynti F12/22
25.05.02.2018KutsuPassikoe PP14/21
26.10.02.2018Kutsu5-käynti F12/30
27.10.02.2018KutsuTöltti T13/28
28.01.03.2018KutsuSpeedpassi P23/23
29.02.03.2018KutsuPassikoe PP13/23
30.03.03.2018Kutsu5-käynti F14/23
31.04.03.2018KutsuPassikoe PP14/23
32.05.03.2018Kutsu5-käynti F14/23

Näytä/piilota valmennukset

00.00.0000 | Askellajivalmennus | Valmentaja
Fusce sagittis, dolor vel eleifend vulputate, libero augue imperdiet enim, sit amet convallis arcu mi et quam. Nullam at dui eu lacus aliquam ultricies. Aliquam nec dapibus ligula. Mauris dapibus, quam sit amet sodales porta, mi risus vestibulum tortor, sed dapibus mi dolor sit amet sapien. Maecenas eget maximus tortor. Proin gravida molestie nulla, vel fringilla diam congue non. Sed finibus tellus in luctus laoreet. Donec tempor velit in consequat rutrum. Cras vitae pulvinar justo. Quisque posuere neque eget tempus tincidunt. Vivamus ipsum elit, sodales id nulla vel, aliquet feugiat est. Mauris at sagittis diam, sit amet tempor purus. Praesent mollis venenatis libero et dictum. Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada fames ac turpis egestas. Aenean dapibus efficitur tortor a dapibus. Vivamus elementum magna justo, a sodales ligula euismod eu.

00.00.0000 | Askellajivalmennus | Valmentaja
Fusce sagittis, dolor vel eleifend vulputate, libero augue imperdiet enim, sit amet convallis arcu mi et quam. Nullam at dui eu lacus aliquam ultricies. Aliquam nec dapibus ligula. Mauris dapibus, quam sit amet sodales porta, mi risus vestibulum tortor, sed dapibus mi dolor sit amet sapien. Maecenas eget maximus tortor. Proin gravida molestie nulla, vel fringilla diam congue non. Sed finibus tellus in luctus laoreet. Donec tempor velit in consequat rutrum. Cras vitae pulvinar justo. Quisque posuere neque eget tempus tincidunt. Vivamus ipsum elit, sodales id nulla vel, aliquet feugiat est. Mauris at sagittis diam, sit amet tempor purus. Praesent mollis venenatis libero et dictum. Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada fames ac turpis egestas. Aenean dapibus efficitur tortor a dapibus. Vivamus elementum magna justo, a sodales ligula euismod eu.

Päiväkirja

30.09.2017 ARJ-Cupin voittaja!
Ensimmäisistä askellajiratsastuskilpailuista tämän hevosen kanssa selviydytty juuri ja juuri ehjin nahoin. Yhteisen kilpauran aloitimme vaatimattomasti syyskuun ARJ-Cupissa, jossa Mundilfari starttasi kolmessa luokassa (5-käynti F.1, passikoe PP.1 & speedpassi P.2). Treenit kotona olivat sujuneet yllättävän hyvin orin taustat huomioon ottaen, joten emme nähneet mitään esteitä olla starttaamatta kilpailuissa näin pian yhteistyön alkamisesta. Mundilfarin ensimmäiset ratsastukset täällä Mildstaðirissa olivat haasteellisia, ja saimmekin apua naapuritallin kokeneelta hevosmieheltä, Ingvar Yngvarsonilta. Ingvar läpiratsasti Mundilfaria kahtena peräkkäisenä päivänä.


Krafla

17.09.2017 Haastetta talliyrittäjän elämään...
Olen ostanut elämäni ensimmäisen sika säkissä -hevosen. Löysin myynti-ilmoituksen haastavasta islanninhevosorista, joka oli vaihtanut omistajaa useamman kerran elämänsä aikana. Ilmoituksessa kerrottiin hevosen olevan oikukas ja itsepäinen. Mikä sai minut ostamaan kyseisen hevosen? Suurin syy tämän hevosen ostoon oli Mundilfarin isä, joka on meidän Mildur. Toisekseen hevosen kilpailutulokset vakuuttivat, että ori kykenee olemaan jollain tapaa yhteistyökykyinen haastavuudestaan huolimatta. Kaipasin myös itse pientä haastetta arkeen ja hieman työläämpää ratsua alle, joten eiköhän tästä hevosesta riitä projektia pidemmäksikin aikaa. Allekirjoitimme paperit, ja ilman koeratsastusta lastasimme orin hevoskoppiin.

Mundilfarin matka Mildstaðiriin sujui suht koht rauhallisesti. Lastaukseen kului aikaa lähestulkoon tunti, mutta yhdessä myyjän kanssa saimme keploteltua orin hevoskoppiin. Ori matkusti hieman rauhattomasti, mutta ei kuitenkaan antanut syytä pysähtyä. Perillä trailerista rynnisti ulos pöyhkeä islantilainen. Tässä rytinässä Mundilfari pääsi minulta irti, ja se lähti juoksemaan suoraan kohti tallin edustalla sijaitsevia tarhoja. Vastassa onneksi oli laumaansa voimakkaasti suojeleva Brenna, joka raivokkaasti hyökkäsi kohti sille tuntematonta hevosta vinkuen ja ilmaa näykkien. Mundilfari pysähtyi siihen paikkaan ja pörheänä kaula kaarella yritti tehdä tuttavuutta äkäisen tamman kanssa. Salaman nopeasti nappasin riimunnarusta kiinni ja talutin orin talliin. Kaikki hyvin!

Ensimmäisenä hevoselle tehdään perusteellinen eläinlääkärintarkastus, jonka jälkeen voidaan aloittaa työskentely hevosen kanssa. Tavoitteena olisi päästä starttaamaan jo tämän kuun lopussa järjestettävässä ARJ Cupissa.
Krafla

Virtuaalihevonen

Taustakuva © WASD42 (CC BY 2.0) | Ulkoasu © MT 2017